In de trimsalon


Veel mensen denken dat een hond in de trimsalon alleen maar kort wordt geknipt. Dit is niet waar. In een kapsalon worden mensen niet alleen kort geknipt, maar ook volgens een door de klant bepaald model. In de trimsalon gebeurt dit ook.


In een trimsalon spreken we niet van het knippen van de hond maar van het trimmen van de hond. Trimmen is niet alleen knippen of scheren maar betekent komplete vachtverzorging van de hond.


Op deze pagina willen wij u graag vertellen hoe onze trimster te werk gaat bij deze vachtverzorging.


Bij rashonden wordt de hond getrimd volgens een model dat door de rasvereniging is vastgesteld. Dit model heet de rasstandaard en maakt een bepaald ras uniek. De trimster is op de hoogte van deze rasstandaarden en gebruikt deze bij het trimmen.


Bij kruising honden bepaald de klant in overleg met de trimster een model dat het beste bij de hond past. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het soort vacht dat de hond heeft.


Er bestaan drie verschillende vachten: een plukvacht, een scheer-/knipvacht en een effileervacht. Onderstaand vertellen wij u over de manier van behandelen bij de verschillende soorten vachten.


De plukvacht


Deze komt voor bij ruwharige honden zoals de bouvier, ruwharige teckels, vele soorten terriers enz. Deze vacht heeft twee lagen een bovenvacht en een ondervacht.


Honden kunnen tegenwoordig deze vacht niet goed zelf verwisselen en daarom helpt de trimster daarbij. Als een ruwharige hond moet worden getrimd dan moet zijn vacht goed 'los' zitten dit betekend dat de vacht dan rijp is. Een trimster let op het rijp zijn van de vacht en zal alleen bij voldoende rijpheid trimmen.


De vacht van deze honden wordt geplukt. Dit betekent dat met de hand kleine plukjes haar uit de vacht worden getrokken. Met plukken verwijderd de trimster alleen het dode haar, de hond voelt hier dan ook niets van.


Door nu systematisch te plukken wordt een model gemaakt die overeenstemt met de rasstandaard of het model dat met de klant is afgesproken.


De scheer-/knipvacht


Deze komt voor bij Poedels, Maltezers enz. Deze vacht bestaat uit vastzittend haar dat blijft groeien.


Om de hond er netjes uit te laten zien en om hem schoon te kunnen houden, wordt de hond geknipt. Als een goede vachtverzorging achterwege blijft bij dit soort vacht dan zal op den duur vervilting en veel klitten ontstaan.


De effileer vacht


Deze komt voor bij Spaniels, Setters, Retrievers enz. Deze vacht wordt deels geplukt en deels geknipt.


Het is de bedoeling om deze honden te knippen zonder dat dat te zien is. Zo zorgt men voor een verzorgde hond die beter bij te houden is met het kammen en eventueel met wassen.

Andere vachten


Natuurlijk zijn er ook honden met langharig en halflang haar. Deze vacht valt niet onder een van de genoemde categorie├źn. Bij honden met een dergelijke vacht verzorgt de trimster het uitkammen van klitten, het wassen en drogen van de hond en het bijwerken van de voeten, het hoofd enz.


IN DE TRIMSALON WORDT DUS MEER GEDAAN AAN EEN HOND DAN KORT KNIPPEN.


Bij ons in de trimsalon wordt behalve de vacht ook tijd besteed aan:

nagels knippen;

oren schoonmaken;

tandsteen verwijderen;

anaalklieren legen.

Dit gebeurt alleen als het nodig is en de hond het toe laat.


Graag nodigen wij u uit om ook de vacht van uw hond bij ons te laten verzorgen, bel ons voor een afspraak: 0318-639244.