Vachtverzorging


Het kammen van uw hond.


Het kammen van de hond begint wanneer de hond bij u in huis komt. Als puppy, maar ook als de hond al ouder is.


Bij de pup moet er op een spelende wijze geleerd worden dat hij/zij rustig blijft terwijl u bezig bent. Door de pup wat vaker te kammen leert deze dat kammen heel vanzelfsprekend is.


Goed gereedschap is het halve werk. Een Poedelborstel gebruiken op een Bouvier geeft nooit een bevredigend resultaat. Iedere vachtsoort heeft zijn eigen behandeling nodig maar een goede richtlijn is:

Hoe meer vacht, hoe grover de kam.

De borstel is voor het mooie werk als de kam de klitten en het losse haar heeft verwijderd.

Is kammen nodig?


Om een gezonde vacht te houden moeten de losse haren en de klitten worden verwijderd. De borstel geeft een goede massage aan de vacht. Zo zorgt u voor een betere doorbloeding van de huid en verdeelt u de vetten over de vacht die daardoor meer gaat glanzen. Door het kamen haalt u ook een hoop vuil uit de vacht zodat uw hond schoner blijft.


Het kammen


De beste plaats om de hond te kammen is op een tafel. Daardoor heeft u een goed overzicht en het is gezonder voor uw rug. Bijkomend voordeel is dat u hond went aan de omstandigheden in een trimsalon.


Laat de hond nooit alleen op tafel, dus zorg dat alles bij de hand ligt als u de hond wilt kammen. Laat de hond goed weten dat u beslist of de hond moeten zitten, liggen, staan of dat hij klaar is. U bent en blijft altijd de baas.


Begin bij het kammen bij de voeten. Met de ene hand legt u het haar omhoog en met de andere hand kamt u het haar onder de vacht vandaan. Vervolgens doet u de buitenkant en de binnekant van het been.


Dan begint u bij de staart en werkt u naar het hoofd toe. De zijkanten begint u laag en werkt u naar boven af. Ook het hoofd gaat in kleine laagjes tegelijk. Begin nooit klitten weg te knippen maar deel deze in kleine stukjes en kam ze dan uit.


Als u de vacht niet uit de klit krijgt kom dan langs voor advies of een behandeling. Belt u dan voor een afspraak met ons.